Чернігівська обласна благодійна організація
“Аратта”


Eng

 

––– Головна | Про нас | Новини | Гуртки | Нашi партнери | Галерея | Контакти –––

 

18 лютого 2014 року.
Митники позиваються до «Аратти» та вимагають сплатити солідний штраф або кого захищає держава?

Чернігівську обласну благодійну організацію «Аратта» звинувачують у порушенні митних правил. У відповідній Постанові за підписом заступника начальника Чернігівської митниці В.В. Мельника повідомляється, що ЧОБО «Аратта», в особі директора Вікторії Філатової, директора, а також Світлани Кравченко, голови комісії з питань гуманітарної допомоги, порушили норми щодо тимчасового зберігання вантажу гуманітарної допомоги, а саме вчасно не надала заяву на подовження терміну зберігання, тобто вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 469 Митного кодексу України, за яке передбачене покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходу громадян (8500грн., що складає 25 500 грн. за три складених протоколи!).

«Аратта» звернулась з позовом до Новозаводського районного суду з проханням захистити директора та благодійну організацію, яка вже 15 років надає вкрай необхідну допомогу великій кількості соціально-незахищених сімей, дитячим, освітнім та медичним закладам, дитячим будинкам та школам-інтернатам у м.Чернігові та області.

У позові до суду було надане роз’яснення, що «Араттою» неодноразово повідомлялося Чернігівській митниці про затримання строків зберігання, про складності та довготривалі затримки у визнанні гуманітарних вантажів на державному рівні в зв’язку з реформуванням системи та переданням повноважень Міністерству Соціальної Політики України. Упродовж всього року «Аратта» вела інтенсивне листування та відвідувала Міністерство Фінансів, Міністерство Соціальної Політики, Міністерство Доходів і Зборів України, витрачала великі кошти, сплачуючи за додаткові склади, де зберігаються вантажі.

Філатова Вікторія, директор ЧОБО «Аратта», просила суд прийняти до уваги обставини, що пом’якшують відповідальність та скасувати постанову про стягнення штрафних санкцій, які приведуть до великих збитків та ускладнення продовження важливої благодійної діяльності в місті Чернігові та області.

Багаторічну сумлінну роботу «Аратти» щодо підтримки найбільш вразливих громадян (інвалідів, багатодітних родин та інших) відзначають: Обласне Управління Освіти та Науки, Громадська рада при Чернігівській Обласній Державній Адміністрації, школи-інтернати (у клопотаннях на адресу Новозаводського районного суду).

Представники закордонних благодійних організацій, які надають гуманітарну допомогу, обурені та здивовані, що через це незначне правопорушення, яке нікому не заподіяло шкоди, можуть бути застосовані такі суворі штрафні санкції до неприбуткової організації.

Перше засідання суду відбулося 11 лютого 2014 року й судді винесли постанову не на користь «Аратти». Тому 18 та 19 лютого активні громадяни Чернігова, члени та підопічні «Аратти» пікетували приміщення Новозаводського районного суду у м.Чернігові під час наступних судових засідань із вимогою захистити благодійну організацію, яка зробила чимало добрих справ. Суд не задовольнив усі три позови «Аратти» і в найближчий час виконавчі служби будуть вимагати 25 500 грн. Закликаємо нову владу якнайшвидше скасувати драконівські закони, які діють проти людей.