Чернігівська обласна благодійна організація
“Аратта”


Eng

 

––– Головна | Про нас | Новини | Гуртки | Нашi партнери | Галерея | Контакти –––

 

18 серпня 2017 року.
Івана Купала на Голубих озерах.

Араттівці, учасники театру «Дивосад» батьки та волонтери вирішили не відставати від традицій і якомога яскравіше провести час на голубих озерах і відсвяткувати свято Івана Купала. Запланували встановити наметовий табір, з обов'язковим великим вогнищем, через яке стрибатимуть дівчата і хлопці поодинці або парами. Бо купальське вогнище, згідно з переказами, має велику магічну силу. Через нього стрибають усі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. А всі не заміжні дівчата мріяли, як будуть крадькома від хлопців пускати вінки на воду запаливши свої свічечки. Згідно з народним повір'ям, якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж, а якщо він крутиться на місці, — то ще дівуватиме, а як потоне — заміж не вийде взагалі. Якщо ж вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, то значить, що туди дівчина заміж піде…

Як і планувалося, табір «Цвіт папороті» розпочався 1 липня. Розташувався він у дуже мальовничому місці Ріпкинського району (так звані "Поліські Мальдиви"). Життя в наметах і приготування їжі на вогнищі, участь у обрядовому дійстві на Купала, цікаве спілкування, а також різноманітні майстер-класи, флеш-моби, квести та розваги – саме таким був цьогорічний патріотичний табір для особливих учасників театру «Дивосад», їхніх батьків, волонтерів Чернігівської обласної благодійної організації «Аратта». Частину витрат з організації покрив проект «Повноцінне життя!», підтриманий Європейським Союзом у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і Спілкою Робітничих Самаритян-Грузія (організація транспорту), частину – міні-грант відділу дітей, сім’ї та молоді Чернігівської міської ради (на творчі майстерні). Кульмінацію літнього табору була участь у Шостому Міжнародному фестивалі авторської пісні «На Голубих озерах», який розпочався 07 липня чудовою виставою «На Івана Купала» Чернігівського театру – інтеграції «Дивосад» благодійної організації «Аратта» (художній керівник – Ірина Пісня).

Існує повір'я про цвіт папороті, котрий нібито з'являється в купальську ніч. У того, хто знайде чаклунську рослину, збудуться всі бажання, він буде щасливим, здоровим і багатим.

Нам нажаль квітки знайти не вдалось,але разом ми і так відчули себе щасливими ще сильнішими ніж раніш та багатшими на декілька вірних друзів.

Висловлюємо вдячність Філіпу Едмондсу, директору благодійної організації "Британська Гуманітарна Допомога" за допомогу в обладнанні табору та президенту благодійного фонду ім. Софії Русової, Івану Чаусу за надання зручного місця для наметового табору.