Чернігівська обласна благодійна організація
“Аратта”


Eng

 

––– Головна | Про нас | Новини | Гуртки | Нашi партнери | Галерея | Контакти –––

 

29 листопада 2015 року.
Практичне навчання.

На базі ЧОБО “Аратта» відбувся майстер-клас по досвіду роботи театру реабілітації «Дивосад».

Були запропоновані такі теми:

1. Загадкова природа позитивних змін в арт-терапіі.

2. Мистецтво маленьких кроків.

3. Відкрита репетиція та сумісна участь в театральних тренінгах.

Сенс життя, як такий, ми можемо осягнути лише в кінці життя. Поки ми живі, ми можемо бути кимось. І здавалося б це відноситься тільки до здорових людей, до тих, що проживають багате, успішне, довге життя? Зовсім ні, це може відноситься навіть до страждаючої людини. До останнього можна дозволити собі все змінити.

По теорії психотерапевта і філософа, Віктора Франкла, в людині окрім психофізики є ще духовна складова. Що це таке? Це те, що допомагає протистояти в тих умовах, коли людина не може витримати. Це якась неможливість, але вона трапляється! Це річ, яка не можлива за всіма законами психіки і фізики, але вона трапляється. Це більше. І це про людину.

Джері Лонг - ( у нього був перелом хребта в шийному відділі), ставши терапевтом будучи паралізованим, сказав - "Так, моя шия зламана, але не зламаний я сам".

Завжди є щось більше, ніж діагноз або симптом. Навіть не дивлячись, що людина хвора - але не хвора його здатність ЛЮБИТИ.

У людини з обмеженими фізичними можливостями, може бути необмежене почуття доброти, необмежене почуття краси,…

... Є речі, які не підвладні хворобі, і за рахунок цього людина може вибиратися з найскладніших ситуацій.

Арт-терапія, або що стосується нашої практики – театротерапія, допомагає людині вирішити багато проблем, які обумовлені його фізичним станом.

Театральний сюжет допомагає, шляхом моделювання різних життєвих сценаріїв, змінити негативні ситуації і знайти в собі способи і можливості їх подолання. Таким чином відбуваються позитивні зміни в людині.

.. Але враховуючи, що завдання мистецтва - це діалог, театротерапія позитивно впливає не лише на актора, але і на глядача.

Розкриваючи тему "Мистецтво маленьких кроків", ми набуваємо можливість навчитися осмислено жити. Це означає знаходити в ситуації все найкоштовніше і старатися це коштовне реалізувати.

Зазвичай нам дуже складно формулювати свої цілі і оцінити свої досягнення.

В першу чергу, в цих маленьких кроках, нам допомагає розуміння того, що кожна людина унікальна. Розуміння не через призму себе, а що це може бути корисним, важливим, потрібним для інших. Яку цінність це матиме ще не для мене, а для світу.

"Наше покликання лежить на пересіченні наших талантів і потреб світу. Аристотель".