Чернігівська обласна благодійна організація
“Аратта”


Eng

 

––– Головна | Про нас | Новини | Гуртки | Нашi партнери | Галерея | Контакти –––

 

1 червня 2019 року.
Волонтери і підопічні організації відвідали цікаву екскурсію

Волонтери та учасники групи денного перебування людей з особливими можливостями, що діє при ЧОБО "АРАТТА" відвідали АНТОНІЄВІ ПЕЧЕРИ - печерний комплекс 11 - 19ст. у БОЛДИНИХ ГОРАХ ЧЕРНІГОВА. Комплекс печер заснований на початку 11ст. чернігівським князем СВЯТОСЛАВОМ ЯРОСЛАВИЧЕМ та АНТОНІЄМ ПЕЧЕРСЬКИМ, одним із засновників Києво-Печерського монастиря. У давні часи на цих горах були язичницькі капища. За переказами, в них Антоній Печерський викопав печери і заснував монастир.

Монастир Богородиці було створено за прикладом скельних православних монастирів, який складався з багатьох підземних приміщень (келії для ченців, печерні некрополі, підземні храми). На території печерного комплексу зберіглась одна із наземних споруд того часу - ІЛЛІНСЬКА ЦЕРКВА.

У середньовічну добу печери служили для місцевих мешканців захистком від нападу татар.

У середині 17ст. монастир та ІЛЛІНСЬКА церква були відновлені на кошти старшого сотника Чернігівського полку СТЕПАНА ПОДОБАЙЛА та зусиллями ієромонаха ЗОСІМА ТИШКЕВИЧА. На сусідній горі у 17 - 18ст. споруджено ТРОЇЦЬКО - ІЛЛІНСЬКИЙ монастир. Ново Антонієві печери - комплекс, який складався з декількох підземних храмів та галерей з поховальними нішами в мурах. Він поєднується з ІЛЛІНСЬКИМ храмом та Антонієвими печерами критою галереєю. Ново Антонієві печери мали довжину 200м, зараз після обвалів вони складаються з трьох різних підземель. Довжина самого більшого 50м. З 1967р. Антонієві печери т інші споруди ТРОЇЦЬКО-ІЛЛІНСЬКОГО монастиря входять до складу архітектурно-історичного заповідника.

Сьогодні підземний комплекс загальною довжиною 350м складається із галерей, об*єднаних між собою.

Цю цікаву інформацію до нас донесла волонтер, фахівець з історії Чернігівщини ВІКТОРІЯ ХРАПОВА-ЯБЛОНСЬКА, якій наш колектив виражає велику подяку. Всі учасники екскурсії дуже задоволені. СПАСИБІ.